Att dela sorgen

Anhöriga och nära vänner till den avlidne hör till de självskrivna deltagarna på en begravning. Men även man inte tillhör de allra närmaste har man givetvis rätt att dela sorgen – om inte de anhöriga vill hålla begravningen inom en mindre krets och bjuder in de gäster som ska närvara. Detta utannonseras i så fall i god tid innan begravningen.

Oftast betyder det dock mycket för familjen när människor tar sig tid att närvara.

Några formaliteter

De formella detaljerna är inte viktigast – det som betyder mest är att vara närvarande och till stöd för den avlidnes anhöriga. Men det kan ändå vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna inför begravningen, för att känna sig bekväm i sammanhanget.

Klädseln

Hur formellt man brukar klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Svart slips är alltid korrekt. Den vita slipsen är förbehållen den närmsta familjen. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor och en vit scarf/halsduk. Om en annan klädkod gäller bör det framgå av dödsannonsen.

Ankomsten

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen ska börja. Då hinner du hälsa på de närmast anhöriga samt de andra gästerna. Är det mycket gäster förväntas det naturligtvis inte att man skall hälsa på alla. De närmaste kan även ha valt att komma sist av alla eller redan vara på plats i ceremonilokalen.

Var sitter man i ceremonilokalen?

Generellt vid begravningar sitter de närmast anhöriga och släktingar i regel på en sida. Övriga gäster på motsatta sidan. Avvikelser kan förekomma både traditionsbundna samt av olika praktiska skäl. Reserverade platser kan förekomma. Är du osäker, rådgör med begravningsbyråns representant.

Tal och fotografering

Tal på begravningar kan ha mycket olika karaktär beroende på om de hålls i ceremonilokalen eller vid minnesstunden. Det tal som hålls i ceremonilokalen har ofta en mer formell framtoning, medan vid minnesstunden kanske mer vardagsberättelser speglar den avlidnes personlighet och intressen.

Mer läsning